#ViaUnilateral lamenta la reculada dels regidors d’Arenys de Munt

Ajuntament d'Arenys de Munt

#ViaUnilateral lamenta la decebedora reculada dels regidors d’Arenys de Munt en el darrer ple d’ahir, plegant-se a la repressió de l’estat espanyol i malbaratant l’oportunitat de mantenir la credibilitat com a representats electes compromesos amb el mandat de l’1 d’octubre, davant les veïnes i veïns que els van votar.

Tal com havien anunciat en dies previs, moments abans d’iniciar al ple, van retirar de l’ordre del dia el debat de la moció de compromís impulsada pel moviment #ViaUnilateral, pel temor que la possible denúncia d’algun veí a Fiscalia, pogués comportar la inhabilitació.

En lloc del debat, l’alcalde va encetar un torn obert de paraules en el que els regidors dels diferents partits, més enllà de menystenir la moció titllant-la de simbòlica, justificar la seva actitud en la brutal repressió de l’estat espanyol i fer-se els ofesos per les crítiques rebudes a través de premsa i xarxes socials, van ser fins i tot incapaços d’expressar explícitament què haurien votat si hagués estat possible debatre la moció, tal com també havien anunciat que farien.

En tot moment van obviar, per incòmode, el fet que la moció retirada hagi estat ja debatuda, votada i aprovada sense tants miraments per la Paeria de Cervera –amb els vots favorables de CUP i JxCat, i l’abstenció d’ERC –, així com que altres municipis la debatran pròximament.

Només a preguntes formulades per ciutadans en el torn obert – un cop acabat el ple i que, per tant, no constaran en acta–, van deixar entreveure el seu posicionament pel que fa al seu compromís amb fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre:

  • Regidor no adscrit: en algun moment, de passada, va afirmar que la via unilateral és l’única possible.
  • CUP: va afirmar que la via unilateral està recollida explícitament en el programa electoral de la seva formació.
  • PSC: el seu partit advoca només pel municipalisme.
  • JxCat: va fer una crida genèrica a la unitat de l’independentisme.
  • ERC: l’objectiu és la independència, però hi ha altres vies que la unilateralitat.

La situació viscuda en el darrer ple municipal d’enguany a Arenys de Munt posa de manifest, un cop més, que Espanya és un estat autoritari i demofòbic que no s’asseurà mai a una taula de negociació perquè en té prou amb la repressió per frenar les ànsies del poble català ni tan sols a parlar sobre el seu propi futur.

Però alhora, també evidencia que la via unilateral serà l’única possible per a assolir la independència de Catalunya, i que caldrà recuperar de nou la desobediència civil i institucional exercida l’1 d’octubre.