ERC i JxCat no gosen debatre la moció a Parets

Ajuntament de Parets del Vallès (ENRIC BARTEL)

Els dos partits independentistes amb representació a Parets, ERC i JxCat –socis del govern local, amb els comuns–, han desatès la petició ciutadana de debatre la moció de compromís amb la via unilateral en el recent ple de 22 de desembre, rebaixant-la a una mera pregunta que no ha obligat els grups a posicionar-se explícitament amb el seu vot.

L’Ajuntament no ha atès així la petició formulada per més de 250 veïnes i veïns de Parets, que demanaven al Consistori que fos debatuda i votada en el ple municipal la moció de compromís amb la via unilateral, amb la intenció de conèixer el posicionament unívoc de cadascun dels partits respecte a fer efectiu el mandat sorgit de les urnes en el referèndum de l’1 d’octubre.

Sense donar gaires explicacions, des d’Alcaldia es va comunicar als impulsors de #ViaUnilateral –el dia abans del ple i a poques hores d’expirar el termini per formular precs i preguntes–, que finalment la moció no seria debatuda i que, com a molt, es podia, a correcuita, formular una pregunta que podria ser resposta per cada grup de manera oficiosa.

Finalment, a la pregunta de quin compromís explícit té cada grup municipal en fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre per la via unilateral en la propera legislatura, les respostes de cada partit es poden resumir:

  • PSC: va declinar posicionar-se en aquest assumpte.
  • C’s: no va voler contestar la pregunta en considerar que no era legal.
  • Parets per la República (JxCat): Sí, la via unilateral és l’única possible. Però primer cal un full de ruta clar i realista. Quan estigui tot llest, declararem la DUI.
  • Sumem esquerres (Comuns): Incloem diferents sensibilitats. Com organització estem pel dret a decidir. En l’àmbit individual, donem plena llibertat als militants i simpatitzants.
  • ERC: La via unilateral és una de les vies, però no serà la via a partir del 14F. Hem d’explorar tots els escenaris i ara estem per l’amnistia i la negociació. Hem de ser més.

#ViaUnilateral valora molt negativament que les forces independentistes no hagin portat la moció al ple, sense explicar quines han estat les raons. Aquesta actitud resta credibilitat als seus posicionaments, alhora que genera dubtes de fins a quin punt, arribat el moment, estaran disposats a exercir la desobediència institucional que –junt amb la desobediència civil–, resultarà imprescindible per declarar la independència de Catalunya.