Vic aprova la moció de compromís amb la via unilateral

Ajuntament de Vic

El ple de l’ajuntament de Vic celebrat dilluns passat va aprovar, pràcticament per unanimitat, la moció de compromís impulsada per #ViaUnilateral, amb el suport de prop de 500 signatures. Això sí, la moció va ser aprovada després d’introduir una esmena per alleujar la incomoditat que el text original ocasionava a JxCat i, encara més, a ERC.

Tan sols Capgirem Vic (CUP) va donar suport des d’un primer moment al text original de la moció, el segon punt de la qual demanava que el Consistori manifestés “el compromís explícit amb la via unilateral com a únic camí possible per assolir la independència de Catalunya”. Els cupaires van convidar tothom a comprovar que la via unilateral es recull en el seu programa electoral.

ERC va anunciar en principi que el seu vot seria l’abstenció perquè, tot i estar d’acord amb el contingut de la moció, entenien que la via unilateral ha de ser un cop esgotat tot el diàleg possible i tenint una majoria social aclaparadora.

Per la seva part, JxCat va expressar que votaria a favor de la moció si s’esmenava el pacte segon, proposant “manifestar el compromís explícit amb la via unilateral com a camí preferent, però no excloent, per assolir la independència de Catalunya”, Es va justificar l’esmena davant la remota possibilitat que l’estat espanyol s’avingui a negociar la independència.

L’únic vot en contra va ser el de la regidora del PSC, qui va al·legar que era una moció nul·la de ple dret –tal com consta en l’informe jurídic– de la que se’n podrien derivar responsabilitats. Va qüestionar també si calia continuar per aquest camí que havia portat Catalunya a l’abisme, tot afirmant que l’1 d’octubre no representa a tot el poble.

Amb l’esmena, ERC va modificar la seva intenció de vot, i finalment la moció va ser aprovada amb els 19 vots favorables de JxCat, ERC i Capgirem Vic (CUP), i només 1 vot contrari del PSC.

Malgrat que l’esmena dilueix sensiblement l’esperit de la moció presentada, #ViaUnilateral agraeix l’actitud valenta i decidida de l’alcaldessa i els regidors independentistes de Vic, que han fet possible que la moció fos debatuda en el ple, posant per davant escoltar la ciutadania i el debat democràtic a les pressions jurídiques amb què l’estat espanyol pretén emmordassar-nos.

Això ha estat possible gràcies a l’esforç i l’impuls de les companyes i companys de #ViaUnilateral Vic.

+ info: naciódigital