JxCAT i CUP ajornen a Centelles el debat de la moció per a després de les eleccions

El debat de la moció impulsada pels veïns i veïnes de la plataforma #ViaUnilateral a Centelles haurà d’esperar després de les eleccions. Els tres grups de l’oposició van intentar ahir, infructuosament que la moció entrés al ple pel tràmit d’urgència, però l’equip de govern, liderat per PSC i amb el suport de JxCAT i CUP, va fer valdre la majoria per mantenir l’ajornament.

Prop de 300 signatures van ser presentades per #ViaUnilateral Centelles el passat 18 de desembre, demanant a l’Ajuntament que en el primer ple s’hi debatés la moció de compromís amb la via unilateral com a únic camí per assolir la independència de Catalunya. La Junta de portaveus va veure convenient que la moció no entrés al ple del 22 de desembre, decidint ajornar-lo al ple de gener. La decisió va preocupar els ciutadans impulsors de #ViaUnilateral, que van demanar ajut als partits de l’oposició per tal d’assegurar que la moció fos debatuda abans de les eleccions.

Arribat el moment, la Junta de portaveus, amb majoria de l’equip de govern (PSC, JxCAT i CUP), van decidir de nou ajornar el debat a un altre ple després de les eleccions, molt incòmodes amb haver de posicionar-se respecte a una moció que demanava fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre en la propera legislatura.

Davant aquesta nova maniobra per esquivar la petició ciutadana, els tres partits a l’oposició –Ara Junts per Centelles, Fem Centelles i Centelles per la República-Primàries–, van intentar incloure el debat de la moció per procediment d’urgència en el mateix ple.

Totes tres formacions van defensar que calia atendre i respectar les iniciatives ciutadanes, i que, en aquest cas, ajornar per a després de les eleccions el debat de la moció proposada per #ViaUnilateral era un clar intent de desvirtuar l’objectiu de la proposta ciutadana, que precisament buscava conèixer el posicionament de cada partit per a decidir el seu vot.

El regidor de la CUP –responsable precisament de participació ciutadana–va menystenir el nombre de signatures que donaven suport a la petició, entenent que no eren prou representatives, i va criticar el fons de la moció afirmant que “ja no tocava” perquè “l’octubre de 2017 es va perdre tot”, que el ple no era el lloc on tocava debatre-la, i que hi havia una cacera de bruixes per assenyalar a qui no pensi de determinada manera.

La regidora de JxCAT, alineada amb l’equip de govern, va defensar l’ajornament tot i declarar-se molt independentista.

PSC va assegurar que escolta les iniciatives ciutadanes, però va justificar l’ajornament dient que no era un tema urgent i perquè calia un debat en profunditat, ja que hi ha diverses sensibilitats sobiranistes a l’equip de govern, fins i tot dins del seu propi partit.

Representants de #ViaUnilateral Centelles van aprofitar el torn de precs i preguntes per demanar la paraula i expressar la decepció amb l’ajuntament per no haver volgut atendre una petició ciutadana, maniobrant clarament i barroera per estalviar als partits la incomoditat d’haver de fer públic el seu posicionament respecte a fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre, pocs dies abans de les eleccions.

Pregunta posterior al ple: