JxCAT no gosa debatre la moció a Anglès

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Anglès –amb majoria de JxCAT–, i els regidors de Per Anglès Units (PAU) a l’oposició, van acordar no debatre en el ple la moció impulsada pel moviment #ViaUnilateral, per temor a les possibles responsabilitats penals que se’n derivessin. Ambdós dos partits n’han parlat al ple de dimarts passat, però rebaixant la moció a una mera pregunta que no ha obligat els grups a posicionar-se explícitament amb el seu vot.

L’Ajuntament no ha atès així la petició formulada per més de 200 veïnes i veïns d’Anglès, que demanaven al Consistori que fos debatuda i votada en el ple municipal la moció de compromís amb la via unilateral, amb la intenció de conèixer el posicionament unívoc de cadascun dels partits respecte a fer efectiu el mandat sorgit de les urnes en el referèndum de l’1 d’octubre.

El grup PAU va llegir un comunicat, argumentant que com a partit que són d’àmbit municipal, el seu compromís és només treballar per Anglès, i que la via unilateral no anava en el programa electoral amb el qual es van presentar. Són els partits independentistes d’àmbit nacional qui s’han de posar d’acord i fer propostes, explicant els costos. Estarien d’acord amb un referèndum pactat. D’altra banda, la prioritat ara és anar plegats per superar l’actual crisi sanitària i econòmica.

Els regidors de JxCAT, un per un, van expressar la seva opinió, coincidint en que desitgen la independència, però no és una competència municipal. El seu compromís és amb Anglès i qui ho ha d’impulsar són els partits a les institucions nacionals. L’Alcaldessa va recordar que ella mateixa ja no milita a cap partit des del setembre passat.

#ViaUnilateral valora negativament que el consistori no hagin portat la moció al ple, desoint la petició de més de dues-centes veïnes i veïns d’Anglès, plegant-se a la mordassa repressiva imposada per l’estat espanyol.