Berga aprova la moció de #ViaUnilateral

El ple de l’Ajuntament de Berga va aprovar ahir la moció impulsada per #ViaUnilateral, amb els vots a favor de CUP, ERC i JxCAT.

De la mà d’ANC de Berga, Consell Local per la República, Debat Constituent i Òmnium –que com a entitats tenen a Berga la prerrogativa de poder presentar mocions al ple–, la moció de compromís impulsada per #ViaUnilateral, va poder ser debatuda i votada en el ple municipal.

JxCAT va votar a favor, assegurant que defensen la validesa legal i el mandat popular de l’1 d’octubre i continuaran treballant per culminar-lo i que Catalunya esdevingui independent. Tanmateix, va proposar dues esmenes al text. Una en el sentit d’assenyalar que la via unilateral no és l’únic camí possible, potser sí el preferent, però no s’hauria d’excloure qualsevol altre via que es presenti. D’altra banda, va expressar els seus dubtes sobre la viabilitat de comprometre’s, en l’àmbit local, a evitar pactes amb els partits del 155, ja que sovint, a la política municipal, el que cal és donar resposta a les demandes dels ciutadans i aquestes, moltes vegades, estan allunyades de la política d’àmbit nacional.

ERC va votar a favor, totalment d’acord el que es diu a la moció, entenent que tenint la capacitat d’exercir la unilateralitat, potser s’obrin altres possibilitats a les quals no convé tancar-se. Pel que fa al compromís de no pactar amb els partits del 155, va recordar que a Berga ja tenien aquest compromís amb la ciutadania des de l’inici de la legislatura, però que no podien parlar en nom del que fes el seu partit en atenent les peculiaritats en altres municipis, o a nivell o nacional.

PSC va votar en contra, convençut que no és el lloc ni el moment de fer aquest debat que considera excloent. El seu objectiu és només Berga i els seus ciutadans.

CUP va votar a favor, entenent que no calia cap esmena al text, ja que era evident on ens havia portat la “via no-unilateral”. Berga sempre ha estat al costat de la lluita per la independència, la moció és una declaració d’intencions més i ara el que cal, és avançar amb fets materials i generar les condicions per fer realitat un estat independent en forma de República.

La portaveu de #ViaUnilateral i les entitats cíviques que li donaven suport, va reiterar que la voluntat de la iniciativa ciutadana era que la moció no acceptés cap esmena i per tant, finalment, amb el text original, la moció va ser aprovada amb el vot a favor de CUP, ERC i JxCAT, i només el vot en contra de PSC.