Moviment #ViaUnilateral

Si l’1 d’octubre et va canviar la vida…

si ja no esperes res més de l’estat espanyol que no sigui repressió i espoli… Check out deutsche online casino bonus ohne einzahlung sofort

si no vols que els interessos partidistes determinin el nostre futur…

si vols la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la reparació de tots els represaliats…

si, arribat el moment, defensaràs la República Catalana…

la teva és la via unilateral!

Què som

#ViaUnilateral és un moviment ciutadà, no adscrit a cap entitat civil o partit polític, que pretén dimensionar i fer visible el suport popular al mandat de l’1 d’octubre i la convicció que la via unilateral és l’única possible per arribar a la independència.

És cridat a participar tothom qui prioritzi el mandat de l’1 d’octubre i la independència unilateral per sobre de qualsevol altre consideració. Tan se val si milita o vota un partit o altre; tan se val si col·labora en una entitat o en una altra; tan se val si ja està mobilitzat com si no… #ViaUnilateral busca la unitat de l’independentisme des de la base. La que va fer possible la celebració del referèndum i la defensa de les urnes. La unitat que els partits polítics són incapaços de bastir.

Què veiem

En l’escenari actual, l’estat espanyol està aconseguint els seus propòsits amb la clara estratègia de mantenir activa la maquinària repressiva, promoure la divisió de l’independentisme i bandejar del focus mediàtic el conflicte català, mentre es vanta de ser dialogant i democràtic.

D’altra banda, la vergonyosa disputa per l’hegemonia entre els partits independentistes catalans és actualment la rèmora més gran en el camí cap a la República Catalana. Estan instal·lats permanentment en el càlcul electoral des del mateix moment que van decidir no fer efectiva la independència, la nit del 27 d’octubre, deixant de banda la voluntat popular i prioritzant els interessos partidistes exclusivament.

La ciutadania no està exempta de responsabilitat en la confusa situació que vivim. Estem resistint i denunciant la repressió de l’estat, però alhora hem acceptat el marc mental que dona per descomptat que són els partits polítics qui han de trobar la solució, oblidant l’esperit de l’1 d’octubre, quan tothom va poder constatar que la unió i la voluntat popular és l’element essencial i determinant.

Certament, l’independentisme intenta mantenir viva la mobilització malgrat la repressió de l’estat espanyol i la greu pandèmia que vivim. Diferents iniciatives, entitats i col·lectius mantenen vives propostes de mobilització –ara aquí, ara allà–, però replicant els mateixos tics que els partits polítics: mirant-se de reüll entre si i mantenint discrepàncies per detalls com, qui convoca, qui lidera, què i com s’ha de fer, qui és més independentista, qui és més rebel… en definitiva, reproduint al carrer la mateixa divisió que hi ha entre els partits polítics independentistes.

Què pretenem

Davant les agressions de l’estat espanyol, no podem fer altra cosa que continuar resistint i denunciant on calgui el seu caràcter autoritari i repressor, així com evidenciar les vergonyes d’un estat corrupte i decadent, hereu del franquisme.

Però és davant l’actitud dels partits independentistes catalans que el moviment #ViaUnilateral vol incidir amb més força: cal recuperar la unitat i la iniciativa popular, reivindicant el mandat de l’1 d’octubre; cal marcar als partits polítics la prioritat de fer efectiva la independència, fent efectiu el mandat sorgit de les unes de l’1 d’octubre, com a únic camí possible; i cal exigir-los que no tornin a fer-se enrere, perquè els farem saber també que, quan calgui, darrere tindran un poble disposat a defensar la República Catalana de la més que previsible reacció de l’estat espanyol.

Què proposem

Unitat des de la base

En primer lloc, cal posar de nou en valor l’esperit de l’1 d’octubre i recuperar la unitat popular que el va fer possible. Treballar colze amb colze, sense preguntar a qui tenim al costat sobre les seves preferències polítiques: primer la República; després ja decidirem democràticament.

Que la via unilateral es l’únic camí cap a la independència, que cal exigir-la i que caldrà defensar-la, son tres idees àmpliament transversals en l’independentisme.

#ViaUnilateral proposa posar aquestes tres idees en el centre del debat polític per tal de recuperar la unitat des de la base: treballar plegats per aconseguir aquests objectius; treballar plegats compartint elements visuals i discursius (una marca, un logo, un eslògan…) que permetin visibilitzar la unió al voltant d’aquests objectius.

Pressió als partits i institucions catalanes

En l’inevitable escenari pre-electoral en que ens trobem, els partits polítics només estan pendents dels seus càlculs i sondejos; de quants vots poden guanyar o de quants en poden perdre. Estan tan convençuts que amb els seus relats controlen l’opinió pública que no escolten realment quina és la voluntat popular.

És indubtable que les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, marcaran un abans i un després, per la qual cosa #ViaUnilateral proposa:

  • Redactar un Compromís Ciutadà al qual s’hi podran adherir els ciutadans a títol individual, així com les entitats i els col·lectius que donin suport a la via unilateral.
  • Abans de les eleccions, dur a terme totes aquelles accions imaginables que permetin visibilitzar i dimensionar quin és el suport popular a la via unilateral com a única via possible cap a la independència. Mostrarem així a l’estat espanyol que seguim d’empeus i als polítics catalans quin és el camí que volem que segueixin.
  • El dia de les eleccions, acudirem massivament a votar amb intel·ligència i responsabilitat de país, per qualsevol dels partits que es comprometin amb fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre i la via unilateral cap a la independència. Demostrarem a les urnes que som majoria independentista, en escons i en vots.
  • Després de les eleccions, emprendrem accions per exigir i recolzar a Govern i Parlament per fer efectiva la declaració d’independència… i ens prepararem per defensar la República Catalana.